Stichting De Wijkwieg is een unieke moeder-kindopvang in Genemuiden, met als doel zoveel mogelijk baby’s een kansrijke start te bieden. Een veilige hechtingsrelatie tussen moeder en kind is hiervoor cruciaal. In een huiselijke gestructureerde omgeving bieden wij alle zorg die moeder en kind nodig hebben.

Het doel van De Wijkwieg is om (aanstaande) moeders te helpen die in de periode voor- tijdens-, en na de zwangerschap  met de juiste hulpverlening willen leren om (gedeeltelijk) zelfstandig voor hun baby te zorgen.

‘Ieder uniek kwetsbaar leven, verdient een kansrijke start.’ Door beperking van criteria voor opvang en hulpverlening wil De Wijkwieg zoveel mogelijk baby’s een kansrijke start geven en onnodig scheiden van moeder en kind proberen te voorkomen.

De kernwaarden die binnen de stichting voorop staan zijn: Hechting, Warmte en Grenzen.

Hechting: De eerste 1000 dagen van een kind zijn het fundament voor de rest van het leven. De hulpverlening binnen De Wijkwieg is er dan ook gericht een belangrijke bijdrage te leveren in (een deel) van deze tijd. Voor een kind is het cruciaal een veilige hechtingsrelatie op te bouwen.  Daarom moet bij de aanmelding een weloverwogen beslissing worden genomen over de plaatsing van de (aanstaande) moeder en haar kind.

Warmte: Het geven van aandacht en liefde is cruciaal voor ieder mens en dus ook voor onze cliënten. Onder warmte wordt verstaan: aandacht geven, positief communiceren, praktische hulp aanbieden, complimenten geven etc. De vrijwilligers binnen De Wijkwieg spelen hier ook een belangrijke rol in, simpelweg door ‘er te zijn’ voor onze cliënten. ‘It takes a village to raise a child’, is een bekende uitspraak. Met het opvoeden van je baby, moet je er nooit alleen voor staan.

Grenzen: Voor het bieden van veiligheid, structuur en goede hulpverlening is het voor alle cliënten belangrijk om grenzen te hebben door middel van regels. Er is 24/7 iemand aanwezig in het pand, met daarbij altijd een achterwacht die opgeroepen kan worden wanneer het nodig mocht zijn. Hiermee wordt de veiligheid van de cliënten gewaarborgd.

Stichting De Wijkwieg heeft 12 moeder-kindkamers, verdeeld over drie fases. Vanaf fase 1 waar 24/7 toezicht aanwezig is, wordt gewerkt naar zoveel mogelijk zelfstandigheid.

Moeders en baby’s verblijven maximaal 12 maanden bij ons, om met professionele hulpverlening een veilig wiegje te bieden voor de baby.

Ons zorgteam

Het professionele zorgteam van De Wijkwieg bestaat uit:

 • GZ-psycholoog, BIG geregistreerd
 • Orthopedagoog, SKJ geregistreerd
 • Sociotherapeuten, SKJ geregistreerd
 • Verpleegkundige, BIG geregistreerd
 • Primair verzorgster
 • Vrijwilligerscoördinatoren met ondersteunende taken
 • Zorgmanager, tevens aanmeldcoördinator

 

Naast bovenstaand zorgteam werkt De Wijkwieg met een vast team ketenpartners zoals:

 • Kraamzorg Zorgzaam
 • Femm Verloskundigen
 • Huisartsenpraktijk De Steenpoort
 • GGD Zwartewaterland (CJG, consultatiebureau)
 • Isala Klinieken Zwolle

Vrijwilligers

Vrijwilligers in De Wijkwieg zijn niet verantwoordelijk voor de professionele zorg, maar begeleiden moeder en kind in dagelijkse praktische zaken en ondersteunen moeder en baby waar nodig. Elke moeder krijgt in overleg een eigen ‘buddy’ toegewezen.
Voor ondersteunende taken binnen De Wijkwieg zijn wij voortdurend op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Ben je geïnteresseerd en wil jij je vrijwillig inzetten voor De Wijkwieg, meld je je dan aan.

Dankzij ons unieke professionele uitgebreide zorgteam, kunnen we bijdragen aan een veilig wiegje voor zoveel mogelijk baby’s!

Bekijk onze vacatures of meld je aan als vrijwilliger en help mee aan een goede toekomst voor moeder en kind

Wonen

Binnenkijken
Bekijk de foto’s van ons gebouw en proef de sfeer.

Waarom De Wijkwieg uniek?

 • Beperking criteria voor opvang
 • Wij denken samen met cliënten en doorverwijzers graag in mogelijkheden
 • Prachtige luxe huiselijke locatie voor verblijf
 • Groot, uitgebreid deskundig eigen zorgteam waardoor zoveel mogelijk hulpverlening intern kan worden aangeboden.
 • De Wijkwieg is 24/7 voor zowel doorverwijzers als voor cliënten rechtstreeks bereikbaar via app of telefoon
 • Alle babyspullen en basisbenodigdheden voor moeder en kind zijn aanwezig

 

Benieuwd wat we voor jou, of uw cliënt kunnen betekenen? Neem contact met ons op!

De Wijkwieg is een unieke
moeder- en kindopvang

Met een uniek zorgconcept, groot deskundig zorgteam en 40 vrijwillige begeleiders is De Wijkwieg een uniek moederkindhuis met formele en informele zorg gecombineerd om zoveel mogelijk moeders en baby’s te helpen!