Het gebouw

Het gebouw

Het gebouw waar de wijkwieg wordt gevestigd is een voormalig kerkelijk centrum, gebouwd in 1949 in opdracht van het kerkbestuur. Tot circa 2014 is het gebouw gebruikt voor kerkelijke activiteiten. Naast deze activiteiten werd het gebouw verhuurd aan koren, stichtingen en is het eveneens gebruikt als noodlokaal voor een lokale basisschool.

Het gebouw, nu bijna 70 jaar oud heeft een tal aan achterstallig onderhoud. Om De Wijkwieg te huisvesten moet het gebouw grondig verbouwd worden. Het plan om in het wijkgebouw De Wijkwieg te realiseren is ambitieus maar zeker mogelijk. De begane grond van het gebouw willen we inrichten als gemeenschappelijke ruimte. Rondom de binnentuin zijn de keuken en de woonruimte gesitueerd. Op de begane grond is ruimte om je af te zonderen, te studeren of met begeleiding te praten. Naast de was- en bergruimte is een afzonderlijk slaapvertrek voor de begeleiding, welke tevens dienst kan doen als noodopvang voor een baby.

Via de trap omhoog zijn rondom de doorlopende binnentuin zeven moederkind units gerealiseerd. Elke unit heeft een vast meubel voor de verzorging van de baby, een eenpersoonsbed, wiegje of ledikantje en een fijne stoel om in te zitten. Voor de zeven units zijn drie afzonderlijke doucheruimtes gemaakt met daarbij een drie aparte toiletten. Eén doucheruimte is voorzien van een ligbad.

De buitenzijde van het gebouw maakt al decennia lang onderdeel uit van het straatbeeld. De buitenzijde van het gebouw blijft daarom zoveel mogelijk in tact. De transformatie van de gebruiksfunctie zal de inrichting van het gebouw volledig veranderen, maar de buitenzijde blijft grotendeels gelijk.

Om het gebouw bruikbaar te maken zal men het nodige aan de gebouw(constructie) moeten wijzigen:

• Het vervangen van de houten begane grondvloer voor een betonnen vloer;
• het vervangen van de kapconstructie;
• het verwijderen van evt. asbest;
• het maken van een verdiepingsvloer in de grote zaal;
• het plaatsen van de wanden en plafonds voor de verschillende ruimtes.

De Hervormde Kerk, huidige eigenaar van het Hervormd Wijkgebouw stelt als eis dat het pand een maatschappelijk/sociale bestemming krijgt. Het plan van Stichting De Wijkwieg voldoet aan deze criteria.